Busreis Aken - Hartvriendenkring Klein Brabant

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Busreis Aken

Fotos > 2015
Verslag Daguitstap Aken met de Hartvrienden van 20/06/2015

Aken al veel keren gepasseerd in de tijd dat we nog bij het leger dienden, in Westhoven bij Keulen maar nooit bezocht en Rik mij schoonvader die had ook nog ergens rond
“Aix-La- Chapelle” het land verdedigt, wel een eeuw vroeger, van toen dat er geen huizen meer stonden na den oorlog. Dat mochten we niet missen samen ten strijden naar den Duits. Op algemeen verzoek mochten de vrouwen ook meegaan en daarom stonden wij ruim op tijd aan het stationsplein in tenue.
Op de bus vatten Rik en Elza post in de voorste gelederen, wij zijn wijselijk ons gaan settelen in de achterste linies, ge weet maar nooit met de tegenstand.
Nadat er overal in de streek versterking was opgehaald, hadden wij een bus vol enthousiaste één dag strijders, de hardvrienden missie ging van start.
Ietsepietsie te laat arriveerden wij in de eerste foerage locatie, maar niemand heeft zijn rantsoen moeten missen. Appelflap en koffie als breek, het leger is er op vooruitgegaan.
Inhoudelijk gesterkt werd de strijdlust aangewakkerd en reden wij naar ons volgen opdracht.
Maar hier hadden wij nog niet gerekend op zoveel tegenstand, in Visé waren er barricades opgeworpen in de vorm van plaatselijke kermis molens, onze chauffeur niet van de wijs gebracht manoeuvreerde zich in een zijweg om die valselijk geplaatste voorpost te vermijden,
Even verder diende zich alweer een optakel aan in de vorm van een slecht geparkeerd vehikel, na het omzeilen hiervan, zaten wij tot overmaat van ramp ook nog geblokkeerd boven op een berg, zodat wij een tactische terugtocht moesten ondernemen, achterwaarts bergaf, bij sommige hart strijders in de groep liepen de emoties hoog op, wij zijn gewoon van vooruit te gaan en niet te capituleren.
Uiteindelijk heeft iedereen en de bus het overleeft en konden wij weliswaar ook ruim te laat ons wijwater gaan drinken, na het verkort bezoek aan de brouwerij van “Val-Dieu”
Niet getreurd de alcohol verzacht de zeden, onze strijdliederen kwamen naar boven en de groep zette zich op weg om in het goed verscholen hoofkwartier nog een laatste briefing te krijgen.
Van de gelegenheid hebben wij gebruikgemaakt om de plaatselijke voorraden op te eten.
Een voortreffelijk idee, dat heeft ons goed gesmaakt, parelhoen en kroketten dat hebben wij in de kazerne niet te dikwijls gekregen en als goed soldaat weet ge, als eenmaal de strijd begint de bevoorradingen onzeker worden.
Terug plaatgenomen in ons voertuig begint de spanning te stijgen, nu wordt het menens, op naar de grens?
Onze begeleiders wisten een binnenweg, want van de grens hebben wij niet veel opgemerkt de verwachte tegenstand ook niet, voor dat we het wisten werden wij gedropt in het centrum van de in te nemen locaties. Nergens zagen wij de voorspelde luchtuitval en als de zon schijnt kunt ge uw hemelbescherming achterlaten.
In een blits bezoek, heeft “der hartvrienden gruppe” alle locaties uitgekamd die een strategische waarde hadden, en nee, geen manschaft tegengekomen, echt niets, eigenlijk te verdacht rustig, maar wel een mooie verdedigbare bestemming.
Enigszins gerustgesteld dat er de eerstvolgende jaren vanuit het oosten , niet veel te vrezen valt, zijn we na een voorspoedige rit, iedere deelnemende soldaat terug thuis gaan afzetten.
Als slot de Hartvrienden moraal, laat U niet in slaap wiegen maar blijf alert, wij zien jullie terug op de volgende vergaderingen voor verdere acties.

Groetjes van soldaat Rik, Elsa, Viviane & Jean Pierre

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu